Eerlijke kansen voor de jeugd
Verkiezingsprogramma

Eerlijke kansen voor de jeugd

Jongeren leven tegenwoordig met veel onzekerheden. Zo krijgen ze te maken met studieschuld, te dure woningen en onzekere contracten. Dit levert veel druk en stress op. Ze leven in een meerkeuzemaatschappij en ervaren veel sociale druk vanuit hun omgeving. Meer dan ooit staan jongeren onder de prestatiedruk om te voldoen aan het ideaalbeeld dat de samenleving van ze vraagt. Voldoen aan het perfecte plaatje op sociale media geeft daarnaast druk en stress als nooit tevoren. Dit heeft grote invloed op het zelfbeeld van jongeren. Ze moeten zich staande houden in een complexe en veeleisende samenleving, in een levensfase die op zichzelf al lastig is.

In je jonge jaren leer je veel over wie je bent en wie je wilt zijn. Juist kinderen en jongeren moeten daarom de vrijheid en veiligheid ervaren om zichzelf te kunnen ontdekken en ontplooien. We moeten ze aanmoedigen om hun dromen na te jagen. En steunen om uit te durven komen voor bijvoorbeeld hun geaardheid. We moeten voor ze klaar staan als het even niet lukt. Bovenal moeten we ze een eerlijke kans geven om op te groeien tot wat ze willen zijn.

Het is onbegrijpelijk dat in een rijk land als Nederland kinderen in armoede opgroeien. Helaas is Oss geen uitzondering hierop. Het maakt steeds vaker uit welke kansen je krijgt door waar je wieg staat en hoeveel je ouders verdienen. Dit is oneerlijk en dienen we tegen te gaan, want iedereen verdient een eerlijke kans.

Wat willen we doen

  1. Achtergrond mag nooit bepalen wat je kansen zijn. We willen dan ook:
    a. Een bijlesfonds oprichten voor ouders die bijles niet kunnen betalen. In de huidige “bijles-cultuur” betekent een grote portemonnee dat je wel een voldoende kunt halen. Deze cultuur kunnen we niet meer veranderen, we kunnen wel de kansen gelijktrekken en ieder kind geven wat het nodig heeft;
    b. We dringen als gemeente aan op goede voorlichting over “gratis” onderwijs. Bij de aanmelding van leerlingen moet duidelijk en overzichtelijk zijn voor welke onderdelen mensen moeten betalen.
  2. Kinder- en jeugdarmoede pakken we aan. Dat betekent dat:
    a. We gezonde maaltijden beschikbaar stellen voor alle kinderen en jongeren. Geen kind kan namelijk zonder een fatsoenlijke maaltijd presteren op school.
    b. We actief aan de slag gaan met verschillende organisaties om kinderen die in armoede leven te geven wat ze nodig hebben. Denk daarbij aan kleding en schoolspullen, zoals laptops en grafische rekenmachines.
  3. Kinderen en jongeren mogen niet in sociaal isolement opgroeien. Ze moeten de kans krijgen om deel te nemen aan de maatschappij. Dat betekent dat:
    a. De gemeente de kosten op zich neemt voor kinderen uit gezinnen waar niet het geld is om deel te nemen aan sport, cultuur of welke vorm van verenigingsleven dan ook.
    b. We actief inzetten op ontmoetingsplekken voor kinderen en jongeren.
    c. We initiatieven ondersteunen die jeugdeenzaamheid aanpakken.
  4. Ieder kind mag zijn wie het wil zijn. De gemeente gaat actief coördineren in het voorkomen van pesten door kennis te delen tussen scholen en verenigingen en deze hierin te ondersteunen.
  5. De meest kwetsbare jongeren komen in de jeugdzorg terecht. We zijn het dan ook aan hen verplicht om te zorgen dat deze zorg er krachtig voor staat. De lange wachtlijsten zijn een hindernis en vragen om sterke investering in de jeugdzorg.

Deel dit