Een duurzame toekomst
Verkiezingsprogramma

Een duurzame toekomst

De transitie van fossiele brandstof naar duurzame energiebronnen is de uitdaging van onze tijd. Het is onze plicht om de toekomst van komende generaties veilig te stellen. Wij voelen de urgentie om hieraan een Osse bijdrage te leveren. We beseffen dat veel van de te nemen maatregelen weerstand op kunnen roepen. Daarom gaan we daarover graag het gesprek aan met alle belanghebbenden. Niet om te overtuigen, maar wel om te zoeken naar redelijke oplossingen voor bezwaren en zorgen waar nodig weg te nemen.

Wat willen we doen

  1. We willen blijven voldoen aan de opgave die we vanuit de Regionale Energie Strategie (RES) hebben. De energietransitie in Oss is niet uit te voeren zonder wind en zonne-energie. We begrijpen echter de bezwaren van omwonenden en vinden dat we deze heel serieus moeten onderzoeken. De gezondheidsrisico’s zijn voor ons leidend voor de afstand van windmolens tot woonkernen. De PvdA staat ook voor een slimme mix van duurzame energiebronnen. Zonnepanelen, maar ook efficiënter omgaan met energie, kunnen het aantal benodigde windmolens verminderen. Daarnaast hebben we de volgende aandachtspunten:
    a. Een deel van de onrendabele landbouwgrond is te gebruiken voor zonnepanelen. Agrarische bedrijven die willen stoppen en/of omschakelen kunnen zonnevelden gebruiken als extra en/of alternatieve bron van inkomsten;
    b. We willen bestaande bedrijven stimuleren om zonnepanelen op hun dak te leggen. Voor nieuwe bedrijfspanden moet het bestemmingsplan dit verplichten.
  2. Alle inwoners van Oss moeten zoveel mogelijk mee profiteren van het opwekken van duurzame energie (bijvoorbeeld door windmolens).
  3. We blijven alert op ontwikkelingen op het gebied van energieopwekking. Te denken valt bijvoorbeeld aan de mogelijkheden die groene waterstof biedt.
  4. We zetten in op het verminderen van het energieverbruik. We stimuleren goede isolatie van woningen en het gebruik van restwarmte. Dit betekent dat:
    a. We zoveel mogelijk huizen in 2030 willen met energielabel A. Voor huizen waar dit niet mogelijk is, is energielabel B het minimum. Waar mogelijk helpen we mensen hiermee en ondersteunen ze;
    b. Nieuwbouwwoningen en bedrijfspanden worden zo energie-neutraal mogelijk gebouwd;
    c. We ondersteunen Ossenaren in het verminderen van energiegebruik met goede en duidelijke informatie.
  5. We pakken energiearmoede aan. Het is moeilijk groen te doen als je rood staat. Mensen met een laag inkomen en een eigen huis ondersteunen we financieel in het energiezuinig maken van hun woning. Ook overleggen we actief met corporaties voor sociale huurwoningen en waar nodig bieden we ondersteuning.
  6. De gemeente Oss zet in op het komen tot een circulaire economie. Een nog betere afvalscheiding moet het restafval verminderen.
  7. Oss heeft een groot landelijk gebied. Naast investeren in natuur en landschap is het versterken van een duurzame landbouw erg belangrijk voor een vitaal platteland en een sterke stad. De landbouw in Oss is een waardevol onderdeel van de agrifoodketen die Oss ook groot maakt. Wij steunen boeren en tuinders die op deze wijze ondernemen.
    a. De PvdA is voorstander van een land- en tuinbouw die bijdraagt aan het oplossen van ook andere maatschappelijke vraagstukken dan alleen voedselzekerheid. Zoals klimaat, duurzame energie, een toename van de biodiversiteit en het gezond produceren van gezond voedsel.
    b. Met de boeren en tuinders kijken wij graag naar instrumenten die deze keuze ondersteunen, zoals een biodiversiteitsmonitor die al op meerdere plekken in Brabant in gebruik is.

Deel dit